Znalazłeś wiele grzybów w lesie? Dowiedz się, jak je przechowywać, abyś mógł się nimi cieszyć przez cały rok.
Jesienią uwielbiamy spędzać weekendy w lesie w poszukiwaniu grzybów. Ale gdy zbiory są duże, pojawia się kwestia ochrony. Jak można dobrze zachować grzyby, aby móc się nimi cieszyć w najbliższych miesiącach? Szybko odkryj nasze 6 metod konserwacji grzybów.
Spis treści
Zamrażanie
Jeśli twoje zbiory są niewielkie, ta metoda jest idealna.
W jednym litrze wody dodać jedną łyżkę stołową gruboziarnistej soli i jedną łyżkę octu. Zostaw grzyby w nim na 5 minut, żeby je zblanszować.
Pozwól im wyschnąć na szmatce lub chłonnym papierze. Po wyschnięciu, przechowuj je w torbie zamrażalnika.
Możesz wykorzystać swoje zbiory, lub przechowywać je w zamrażarce przed ich użyciem.
W oleju
W jednym litrze wody dodać jedną łyżkę stołową gruboziarnistej soli i jedną łyżkę octu. Zostawcie w nim grzyby na 10 minut, żeby je zblanszować.
Odsączyć je i zarezerwować w słoiku, przydatnym do konserwacji.
okroić je i zanurzyć w dobrej oliwie z oliwek. Można dodać trochę ziół i przypraw, pieprzu, papryki chilli, kolendry, rozmarynu, a nawet ząbka zdegenerowanego czosnku.
Poczekaj miesiąc zanim je spróbujesz. Następnie można je przechowywać przez 6 miesięcy w temperaturze pokojowej, z dala od światła, lub przez rok w lodówce.
Suszenie
Suszenie odbywa się w mniej niż tydzień, aby zachować smak i zapobiec rozwojowi pleśni. Aby to zrobić, pokrój grzyby w plasterki. Można je suszyć w pomieszczeniach lub na zewnątrz.
Wewnątrz, zrób girlandy z kuchennym sznurkiem i umieść grzyby na stojaku w pobliżu źródła ciepła, takiego jak kominek lub grzejnik.
Na zewnątrz, susz grzyby na słońcu w dobrze wentylowanym miejscu, ale pamiętaj, aby przynosić je w nocy.
Włożyć je do pieca w temperaturze 60°C i pozostawić w otworze drzwiowym, aż będą suche i chrupiące.
Kandyzowane
Idealny sposób dla młodych, jędrnych grzybów, takich jak pieczarki i prawdziwki.
Oczyść grzyby i pokrój je na kawałki tej samej wielkości. Zanurzyć je w gorącym tłuszczu zwierzęcym (kaczka, smalec, gęś), aż staną się złotobrązowe i lekko chrupiące. Napełnij słoiki grzybami, póki jeszcze są gorące. Przykryj je tłuszczem.
Trzymaj słoiki w lodówce i zjedz je w ciągu roku.
W occie
W przypadku małych grzybów, trzymaj je w całości, w przypadku dużych pokrój na kawałki. W garnku z wodą dodać 2 ząbki czosnku, 2 szalotki przecięte na pół, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę delikatnej soli. Kiedy woda się zagotuje, zanurzyć grzyby w niej na 10 minut.
Spuścić i umieścić w słoikach. Dodaj wybrany ocet. Poczekaj 3 tygodnie zanim spróbujesz swoich grzybów jako przewodnik po przyprawach.
Gotowane
Na dużą ilość grzybów – W jednym litrze wody dodać jedną łyżkę stołową gruboziarnistej soli i jedną łyżkę octu. Kiedy woda się zagotuje, zanurzyć grzyby w niej na 2 minuty, aby je zblanszować. Odsączyć je na szmatce lub z chłonnym papierem. Zagotuj i osusz słoiki i udekoruj je grzybami.
Następnie napełnić je posoloną wodą (10 g/l soli) aż do linii napełniającej.
Zamknąć słoiki i sterylizować je przez 2 godziny w temperaturze 100 °C.
Zostawić słoiki w sterylizatorze, aż ostygną.
Słoiki należy przechowywać w chłodnym miejscu i używać ich w ciągu roku.