W jaki sposób można zapobiegać chorobom, które każdego roku są przyczyną wielu zgonów? Według czasopisma naukowego „The Lancet”, aż jeden na pięć zgonów związany jest z nieprawidłową dietą. Właśnie dlatego warto zadbać o zdrowe menu każdego dnia i cieszyć się dobrą kondycją organizmu.
Spis treści
Zdrowa dieta, czyli jaka?
Wiele osób źle rozumie pojęcie zdrowej diety. Często postrzegają oni w ten sposób diety eliminacyjne czy różnego rodzaju detoxy, które mogą być przyczyną niedoborów. Tymczasem, zdrowe menu powinno być przede wszystkim odpowiednio zbilansowane, czyli zawierać wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Braki niektórych substancji zaburzają funkcjonowanie organizmu, przez co można odczuwać nieprzyjemne konsekwencje. Należą do nich między innymi: zmęczenie, osłabienie, gorsza kondycja skóry i paznokci, wypadanie włosów czy zaburzenia w syntezie kolagenu. W zdrowym żywieniu nie chodzi też o to, aby jeść jak najmniej. Należy jeść tyle, ile ciało potrzebuje. W jaki sposób to określić? Trzeba obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne i na tej podstawie dobrać odpowiednią ilość kalorii w diecie. W tym celu można skorzystać ze wzoru lub posiłkować się dostępnymi w internecie kalkulatorami. W zdrowym menu powinny znaleźć się także warzywa i owoce. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie przynajmniej 400g warzyw i owoców każdego dnia. Są one źródłem witamin i minerałów, ale także błonnika pokarmowego, który również jest bardzo ważny w diecie.
Na co należy uważać?
Złe odżywianie jest związane z chorobami układu krążenia, cukrzycą, otyłością czy nawet niektórymi nowotworami. Przede wszystkim powinno się zwracać uwagę na ilość soli w diecie. Nadmierne spożycie sodu może prowadzić do nadciśnienia. Nie powinno się jednak całkowicie rezygnować ze soli kuchennej. Ma ona dodatek jodu, który ciężko w wystarczającej ilości dostarczyć z dietą. Pokarmy bogate w jod to przede wszystkim ryby i owoce morza, których w Polsce nie spożywa się wiele. Do zdrowego menu nie należy też wprowadzać nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, ponieważ przyczyniają się one do wzrostu stężenia lipoproteiny LDL, co w konsekwencji może skutkować rozwojem miażdżycy. Nie chodzi jednak o to, że pokarmy bogate w tłuszcze są złe. Niektóre nienasycone kwasy tłuszczowe są dla organizmu niezbędne tak jak witaminy czy minerały. Trzeba jednak wybierać zdrowe tłuszcze, czyli takie, które nie zawierają dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans. Oczywiście trzeba także unikać niekontrolowanego nadmiaru energii w diecie, ponieważ skutkuje on wzrostem masy ciała, a w konsekwencji otyłością.
Jak zadbać o te wszystkie aspekty?
Z pewnością przestrzeganie tych wszystkich zasad nie jest proste. Pomocny może być catering dietetyczny, który przygotuje posiłki za nas. Co więcej, będą to posiłki najwyższej jakości, które skutecznie pomogą zadbać o zdrowie. Tak opracowane zdrowe menu będzie nie tylko wspomagało nasz organizm, ale również będzie bardzo smaczne.