Granat i jego zdrowotne zalety

Kilka badań wykazało, że regularne spożywanie soku z granatów może zapobiec wystąpieniu niektórych czynników ryzyka chorób układu krążenia. Badanie kliniczne wykazało zmniejszenie zmian miażdżycowych po spożyciu soku z granatów. U osób z historią choroby wieńcowej picie soku z granatów poprawiło przepływ krwi przez tętnice. U chorych na cukrzycę z wysokim poziomem lipidów we krwi, sok z granatów obniżył całkowity i „zły” (LDL) poziom cholesterolu. Jednak ten korzystny efekt widoczny był tylko u osób z wysokim poziomem cholesterolu, nie u osób zdrowych.

Spożycie soku z granatów może również obniżyć ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem. Sok z granatów może nawet poprawić funkcję śródbłonka (tj. zdrowie lub elastyczność naczyń krwionośnych) u młodzieży z zespołem metabolicznym. Jednak dieta bogata w antyoksydanty, otrzymywana z innych rodzajów soków lub świeżych owoców i warzyw, może mieć taki sam efekt.

Nowotwór

Wyniki badań sugerują, że sok z granatów lub ekstrakty z granatów mogą opóźniać postęp niektórych nowotworów, takich jak rak prostaty, rak jelita grubego i rak piersi. Konieczne będą jednak badania kliniczne w celu oceny wpływu soku z granatów na ludzi. U pacjentów z rakiem prostaty uważa się, że codzienne spożywanie soku z granatów zmniejsza wzrost komórek rakowych i zwiększa odporność lipidów na utlenianie.

Zobacz również:  Kozłek lekarski jako skuteczny oręż w walce z bezsennością

Zaburzenia neurologiczne

Badania na zwierzętach wskazują, że sok z granatów może mieć działanie neuroprotekcyjne. Uważa się, że chroni ona mózg przed urazami związanymi z urodzeniem i ma korzystny wpływ na objawy neurologiczne choroby Alzheimera. Wyniki te będą musiały zostać zatwierdzone u ludzi i umożliwią określenie mechanizmów działania. Niektóre badania przeprowadzone u ludzi wykazują również obiecujący wpływ na pamięć.

Stawy

Badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z granatów może blokować enzymy, o których wiadomo, że uszkadzają stawy u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Potężny środek przeciwzapalny

Przewlekłe zapalenie jest głównym czynnikiem powodującym wiele chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca typu 2, choroba Alzheimera, a nawet otyłość. Granat ma silne właściwości przeciwzapalne, które w dużej mierze wynikają z jego właściwości antyoksydacyjnych. Badania przeprowadzone u chorych na cukrzycę wykazały, że picie 250 ml soku z granatów dziennie przez 12 tygodni obniżyło markery stanu zapalnego białka C-reaktywnego (CRP) i interleukiny-6 odpowiednio o 32% i 30%.

Wzmacniacz wyników sportowych

Granat jest bogaty w dietetyczne azotany jak burak. Dietetyczne azotany mają pozytywny wpływ na wydajność. W badaniu 19 sportowców na bieżni, 1 gram ekstraktu z granatów na 30 minut przed treningiem znacząco poprawił przepływ krwi. Spowodowało to opóźnienie w pojawieniu się zmęczenia i wzrost efektywności ćwiczeń. Potrzebnych jest więcej badań, ale efekty są obiecujące.

Zobacz również:  6 sposobów konserwacji grzybów

Inne zalety granatu

Badania wstępne wskazują, że granat może mieć właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze może potencjalnie chronić przed infekcjami i zapaleniem jamy ustnej, w tym zapaleniem dziąseł, paradontozy i stomatologicznego zapalenia jamy ustnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *