Dietą śródziemnomorską nazywa się sposób odżywiania połączony ze stylem życia typowym dla ludności zamieszkującej wybrzeża Morza Śródziemnego czyli Greków, Włochów, Hiszpan i Francuzów.
W tych częściach Europy dieta ta jest kultywowana od tysięcy lat. W latach 90-tych XX wieku natomiast stała się popularna w innych regionach, kiedy to naukowcy zaczęli udowadniać powiązania między dłuższym życiem i mniejszą śmiertelnością z powodu chorób serca, a sposobem odżywiania ludności zamieszkującej basen Morza Śródziemnego.
Spis treści
Zasady diety śródziemnomorskiej
Jedz tylko chude, dzikie, ekologiczne mięso, ryby i owoce morza.
Białko serwatki lub białko jaj oraz białko sojowe lub grochowe to dobry wybór, gdy nie masz dostępu do białka mięsnego lub brak czasu na jego przygotowanie.
Wykorzystuj wszystkie sezonowe, nieskrobiowe warzywa, które chcesz
Gotowane lub surowe; nieobrane, wyciskane soki lub przetworzone. Błonnik w tej diecie jest bardzo ważny. Unikaj nadmiaru owoców: nie więcej niż 1 sztuka dziennie, za to powinien to być cały owoc ze skórką.
Unikaj jedzenia płatków zbożowych, zbóż lub ziemniaków, cukru lub syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy. Szczególnie unikaj zboża z glutenem (pszenica, jęczmień, żyto). Lepiej jest użyć komosy ryżowej lub dzikiego ryżu.
Unikaj sztucznych słodzików
Niewielkie ilości surowego miodu, syropu z agawy lub prawdziwego organicznego syropu klonowego są dopuszczalnymi naturalnymi środkami słodzącymi. Należy pamiętać, że miód to też cukier.
Umiarkowane rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja, groch, orzeszki ziemne) i orzechy są bardzo pożądane, jednakże uważać trzeba na nadmiar kalorii. Wykazano, że rośliny strączkowe pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi u diabetyków.
Ogranicz spożywanie produktów mlecznych
Do sałatek lub gotowania używaj wyłącznie tłoczonych na zimno oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Ghee (masło klarowane) również jest OK.
Unikaj margaryny, tłuszczu lub tłuszczów trans oraz olejów ratyfikowanych.
Nie jedz przetworzonej żywności
Przetworzone, czyli wszystko to co zostało zrobione z żywnością w celu jej zmiany (mielone, wędzone, barwione, mieszane, gotowane, zafałszowane chemicznie). Większość przetworzonej żywności znajduje się w pudełkach, słoikach lub pojemnikach i zawiera wiele, często niemożliwych do wymówienia składników.
Nie istnieje jedna, jedyna dieta śródziemnomorska, nie jest to ściśle konkretna dieta z podziałem makroskładników i dokładnymi wytycznymi produktów dozwolonych do spożycia. W zależności od regionów składniki i proporcje mogą się różnić. Wszędzie jednak bazuje na podobnych założeniach. Smacznego.